/Het IBIS project
Het IBIS project 2017-11-15T14:08:06+00:00

Het IBIS project

In zorg voor mensen met een verstandelijke beperking doet men er alles aan om cliënten zo goed mogelijk te ondersteunen, te begeleiden en te begrijpen. Door positief en oprecht contact kan er aan de behoeften van de cliënt voldaan worden. Door te richten op kwaliteiten en oplossingen kan de cliënt zich ontwikkelen en een betekenisvol leven leiden. Toch zijn er ook momenten waarop de cliënt gedrag laat zien dat lastig te begrijpen is. Dit gedrag kan lastig zijn voor henzelf of voor de omgeving. De cliënt kan agressief worden, zich terugtrekken of zichzelf pijn doen. Soms begrijpen we niet waar dit gedrag vandaan komt, hoe we het kunnen voorkomen of hoe het is te stoppen. We noemen dit probleemgedrag of moeilijk verstaanbaar gedrag.

Buitenlands onderzoek heeft laten zien dat het trainen van begeleiders kan helpen in het verminderen van probleemgedrag of moeilijk verstaanbaar gedrag van cliënten. Belangrijk daarbij is dat begeleiders leren om de oorzaak van het gedrag te onderzoeken: hoe komt het dat deze cliënt op dit moment dit gedrag laat zien?

Pilot

In Project IBIS is met een pilotonderzoek bij een kleine groep begeleiders en cliënten onderzocht of zo’n training in de Nederlandse situatie haalbaar is en of er veranderingen optreden na de training. Begeleiders rapporteerden na het volgen van de IBIS training minder probleemgedrag van de cliënten. Ook verbeterde de kwaliteit van leven van de cliënten en hadden de begeleiders meer zelfvertrouwen gekregen in het omgaan met probleemgedrag. Tot slot voelden de begeleiders zich meer betrokken bij de cliënt na het volgen van de training.

De resultaten van het pilotonderzoek geven een eerste positieve indruk van de veranderingen na het volgen van de IBIS training. Echter, de opzet van het onderzoek en het kleine aantal deelnemers maken dat we nog niet met zekerheid kunnen zeggen of de training werkt. We willen nu in een grotere studie meer begeleidingsteams trainen en onderzoeken zodat we kunnen vaststellen of de training werkt.

Voor uitgebreide informatie en resultaten van het pilotonderzoek kun je hieronder op ‘Pilot’ klikken.

Hoe onderzoeken we dit?
Wat gebeurt er met de gegevens?
Pilot